Artbar De Artboy

Monday, 28 January 2013

Art Health tips : Homemade Anti-Acne Mask!!

ASSALAMMUALAIKUM..~~
haha lame xon blog aku ni..hahaha ok arini lak ak nk kongsikan tips yang aku bru belajar dan alhamdulillah berkesann :)

PELAJAR.. mmg xsah kalo muke berjerawat disebabkan tension belajar dan terdedah dgn udara yang kurang baik. tapi baru2 ni aku dapat tips untuk mencegah dan in shaa allah ia dapat mengurangkan jerawat pada muka sebab aku dh buat.. hehe mmg bunyi mcm wanita sgt tapi penampilan kita perlulah dijaga xkira wanita ataupun lelaki sejati seperti aku ni.heheh kerana anggota badan ini adalah anggota yang kita pinjam dari Allah S.W.T... so, brg org kite kene lah jge.. huhu

ok mari kite mulakan... bahan-bahan yang diperlukan adalah~~~

MADU (HONEY)

DAN

SERBUK KAYU MANIS (CINNAMON)

Haha, tu jer... mudahkan.? huhu ok cara2 nk melakukannya pulak :)


1 -Masukkan 2 sudu besar madu

2 -Masukkan pula 1/2 sudu besar serbuk kayu manis

3 -bancuhkannya sehingga sebati

4 -kemudian setelah rata dibancuh masukkan kedalam microwave oven selama 30 saat.



Microwave selama 30 SAAT


5 -Setelah sudah dipanaskan selama 30 saat, bancuhan madu(honey)  dan Serbuk kayu manis(cinnamon) tadi tu akan menjadi seperti yang diatas ni..

haha.. mcm cokelat melt.. bau die mcm apple pai kat MCD dan rasa die pon sedap..!! haha XD

6 -tapi ingat, lepas kluarkan bahan tadi dari microwave.. sejukkan dlu... 

7 -Bila dah suam2 rasa dia, test pada kulit dlu kerana apa..? sebab ada org alergic pada kayu manis.. kalo ade kesan mcm xsesuai.. saya sarankn jangan pakai!!! tp kalo ok, sapukan pada muka seperti gambaran kat bawah ni.



8 -Pakai mask ni selama 10minit.

9 -Selepas sepuluh minit kemudian, bilas dengan air dan tekap muke dengan tuala yang bersih dan siap..!!!

haha mudah kn..?? haha spe kata kata xleh wat terapi kat umah.. haha dan mask ini boleh dipakai setiap hari.. :) UNTUK keberkesanan yang lebih baik... sentiasa lakukan terapi ini.. in shaa allah berkesan.. AMIN.. :)

WARNING!!! kepada mereka yang alergic pada kayu manis tidak disarankan menggunakan cara ini.. terima kasih..

INSPIRED BY : MICHELLE PHAN

saya hanya ingin berkongsi.. :)

TERIMA KASIH KERANA MELAWAT BLOG NI 
kalo bleh sila tinggalkan komen anda ok..!! jumpe lagi.. heheeh ASSALAMMUALAIKUM...

6 comments:

  1. fuyohhhh..nmpk cm sedap..xnk letak muka tp masuk mulut

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.... ko letak kat muke ko pastu bg glider ko mkn muke ko..hahah XD

      Delete
  2. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey.. waalaikumussalam.. thnks for the compliment..!!! :) hahah of course you can follow my blogger... this blog is for everyone.. it will be my pleasure.. bout' your blog, i already follow it... thnks 4 de invited.. and your blog really nice too.. a lot of lukisan, budak fine art ke..?? saya pon budak fine art..minat melukis gak..hehe huhuhu :)

      Delete
  3. huhu..... rajin kw ba... :D bagus... cm ne dgn diet korg tu... jdi x... ? hahaha lps ni jadi diva la kw... kelas kw noks... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tu.. bile nk update lg kakak..?? ~~~ hahahah diva??? hahah of course le... VAVAVOOMM kaaWWWW... mampu..?? hahahah XD pasal diet tuu.. hahah ak otw.. jd... tp dorg mcm takut nk bet ngan ak je.. hahah

      Delete