Artbar De Artboy

Monday, 28 January 2013

Art Health tips : Homemade Anti-Acne Mask!!

ASSALAMMUALAIKUM..~~
haha lame xon blog aku ni..hahaha ok arini lak ak nk kongsikan tips yang aku bru belajar dan alhamdulillah berkesann :)

PELAJAR.. mmg xsah kalo muke berjerawat disebabkan tension belajar dan terdedah dgn udara yang kurang baik. tapi baru2 ni aku dapat tips untuk mencegah dan in shaa allah ia dapat mengurangkan jerawat pada muka sebab aku dh buat.. hehe mmg bunyi mcm wanita sgt tapi penampilan kita perlulah dijaga xkira wanita ataupun lelaki sejati seperti aku ni.heheh kerana anggota badan ini adalah anggota yang kita pinjam dari Allah S.W.T... so, brg org kite kene lah jge.. huhu

ok mari kite mulakan... bahan-bahan yang diperlukan adalah~~~

MADU (HONEY)

DAN

SERBUK KAYU MANIS (CINNAMON)

Haha, tu jer... mudahkan.? huhu ok cara2 nk melakukannya pulak :)


1 -Masukkan 2 sudu besar madu

2 -Masukkan pula 1/2 sudu besar serbuk kayu manis

3 -bancuhkannya sehingga sebati

4 -kemudian setelah rata dibancuh masukkan kedalam microwave oven selama 30 saat.



Microwave selama 30 SAAT


5 -Setelah sudah dipanaskan selama 30 saat, bancuhan madu(honey)  dan Serbuk kayu manis(cinnamon) tadi tu akan menjadi seperti yang diatas ni..

haha.. mcm cokelat melt.. bau die mcm apple pai kat MCD dan rasa die pon sedap..!! haha XD

6 -tapi ingat, lepas kluarkan bahan tadi dari microwave.. sejukkan dlu... 

7 -Bila dah suam2 rasa dia, test pada kulit dlu kerana apa..? sebab ada org alergic pada kayu manis.. kalo ade kesan mcm xsesuai.. saya sarankn jangan pakai!!! tp kalo ok, sapukan pada muka seperti gambaran kat bawah ni.



8 -Pakai mask ni selama 10minit.

9 -Selepas sepuluh minit kemudian, bilas dengan air dan tekap muke dengan tuala yang bersih dan siap..!!!

haha mudah kn..?? haha spe kata kata xleh wat terapi kat umah.. haha dan mask ini boleh dipakai setiap hari.. :) UNTUK keberkesanan yang lebih baik... sentiasa lakukan terapi ini.. in shaa allah berkesan.. AMIN.. :)

WARNING!!! kepada mereka yang alergic pada kayu manis tidak disarankan menggunakan cara ini.. terima kasih..

INSPIRED BY : MICHELLE PHAN

saya hanya ingin berkongsi.. :)

TERIMA KASIH KERANA MELAWAT BLOG NI 
kalo bleh sila tinggalkan komen anda ok..!! jumpe lagi.. heheeh ASSALAMMUALAIKUM...

Sunday, 11 November 2012

Bercuti Di Korea... Introdution

      Assalammualaikum...haaahhh.... akhirnya.. rajin pulak aku nk berBLOG ni kann..??!! hahaha.... apa-apa pun, aku nk ucapkan selamat ary raya aidiladha dan selamat bertemu dgn korg sume. ni first time dan post pertama aku yang ak post dan skunk ni aku nk kongsi pengalaman aku bercuti di KOREA..huhu..
      skaly lagi aku ulang okkk....~~~~...blog ni aku akan cube berkongsi apa-apa maklumat yang aku dapat dan IF korg ade bende nk share... komen kat blog ni k...huhu sni ak akan cube share ttg ape saje contohnyer...~~~~~ TIPS, MENU MASAKAN, ARTWORK, PENGALAMAN DIPERCUTIAN, SUGESTION TEMPAT2 YANG MENARIK, DAN ADE BENDE PELIK ke aku cubelah post k...huhu walaupon ak nyer wallpaper xsiap lg...haahhhl....pandang isi nyer dlu..huhuhu bak kate org putih ape..?? "DON'T JUGDE THE BOOK BY IT'S COVER" HAHAHA ok...cukup ak merepek disini...

      Sni gak ak nk share satu lg blogger dr kwn aku sendiri name nyer EYKIN MURNI...die punye blog best sgt..bende sme mcm ak gak..share mcm2...tp die lg expert dr aku ar....hahhh aku ni bru belajar.....try ar masok k..ni link die.. http://murniasyikin.blogspot.com/ ... ok... lets start..!!!

      disebabkan terlalu byk tpt aku pergi...ak akan asingkan post ni k..tp aku tulis PART 1 - 10 kat ujung title tu k.. ok..!! mule2 ak nk suggest korg tpt2 yang menarik tok korg pergi... CALON2 nyer adalah..!! ~~~

BANDAR ITAEWON
ni contoh pandangan kat kaki lima kat bandar tu..haahh..boxer jual tgh2 jln..elok ler tuu..haha


ni pulak...pandangan atas bandar tuu..korg nmpk gerbang tu..hahh...tu lah bandar itaewon..!! huhuhu org melayu ni kn stick with the obvious..huhu XD

ni pulak pandangan dijalan raya bandar tuu..huhu nmpk jer xde kete..t post no 2 ak tnjuk kenyataan sebenarnyer..hahaha 

ni lak pandangan lorong kawasan perumahan dorg..perghh.!! sempit dan berbukit..tp best coz ia sangat mencabar..!! hahaha

Next destination is NANDAEMON

Ini adalah tempat paling sesuai tok spe2 yang kaki shopping..haha mcm2 brg ade kat sni mcm souvenir, bju, brg dapur dan mcm2 lah.... rambang mata dibuatnya..haha XD

menarikkan teampatnya...tapi agak padatlah...yg bwk anak2 tuu..jge lah anak2 yer....coz mmg ramai kat sni.. o.O

seterusnya NAMI ISLAND (WINTER SONATA)
Seterusnya ni tempat yang sgt popular...haahhh...tpt cite winter sonata berlakon tu lah..huhu...spe yg tau pasal cite tu..dpt lah rase suasana winter sonata walaupon time musim luruh...huhu

ni istana karya kanak2..dlm istana ni ade hasil karya kanak yang sgt comel..!! hehhee padai dak skunk ni..t aku bg gbr lg detail di post seterusnya... :)

haa..!! nk tau ape ade dlm ni.??? tggu lah next post..huhu :P


ade show israel.?? nantikn lepas ni.. heheh :)

gajah nami.?? knl x spe..?? hahaha tgguu.. ~~~

dan knl x port ni..??? ermm... nantikan next post...:P

di HONGDAE
trick eye museum...errmm..tpt yg sgt best dan kelakar..bile masok..korg confirm tergelak2 coz mmg sgt unik tpt ni... tgguuu.. k..!!! :)

ni tpt mkn halal name die GOSAMI RESTAURANT
...nk tgk lauk die ape..?? wuerk..sabar.. huhu XD

ni dikawasan perkampungan di BUKCHON HANOK


sgt tradisional... ermm..best..!!

DONGDAEMUN
shopping lg..heheh XD

haahh...ni CHEONGJYECHEON
Lepas ni aku citer...penat nk taip..hahaha

SEORAK
kite jln2..hahaha

lawa kn..?? hahaha

errmmm..sedapnya..hahaha
   
      k...next aku akan terangkan satu2 tpt yg aku tunjuk td..haahhh... selamat membaca...!! :P

   

Bercuti Di Korea... PART 1 Perjlanan dr Malaysia ke Korea

      k mule2 aku nk cite sepanjang perjalanan aku sekeluarga dr airport ke hotel..heheh ni calon2 yang berjaya pergi ke korea..hahah

mule2 mestilah kakak aku..farah name nyer..ahahha die n mak ak yg belanje aku g korea..alhamdulllah..rezeki...thnks mak n angah..!! ehhee dan bju merah tu..haaa..tu pak cik shukoor..ayah ak..ahahaha sakit jantung pon g gak tau..haha 

ni planner kite org yg berjaya iaitu sepupu lelaki aku... die plan mmg terbaik..!! sume menjadi..kalo hampir kecundang tu...die still bleh cover..pergh tabik kat lu k-rol..haha sebelah die tu isteri die kak ros dan mak mertua die..huhu

 haaa..yg comel ni lak..anak sepupu ak td. k-rol...comel kn..?? kecik2 dh dpt g korea..haha alololo XD

ni lak adik kepada sepupu ak td yg k-rol tuu..die ni haikal sebaya ak...senang elok ar die g..ade geng..ahaha die ni pandai bwk dri.... xrisau lah kalo die ilang..hahaha

haa..ni mak ak...ak tension..blum smpai korea lg mak ak dh dpt kwn korea die yg bru...err..mak2...pantang tgk laki kachak yerr..hahaha XD

berpimping mak ak ngan kakak ak... punyer lah jauh kpl terbang t..haha

ermm..ni pon tips..korg naek airasia cukup lah...kalo yg bajet die cukup2 tuu..walaupon sempit..tp oklah...selesa...mkn jelah mahal..huhu X(

seronok yer...haha ni lah keadaan kat dlm kpl terbang tuu..bg spe2 yg xpenah naek..haa...inshallah..ko try ar naek t.. not bad.. hehee

emm....sedapnyer.....nasi lemak.. akak pramugari tu kejutkan aku tok mkn...tp tgk muke die pon dh kenyang..haha silap xtangkap gmbr die..argghh..!!!! ;(

lawakan ciptaan allah ni..huhu besyukurlah kite yang idop lg ni..t bumi dh xde..xdpt tgk dh.. :)

sampai pon..!!! ni adalah AIRPORT yg terbesar iaitu di INCHEON..!! hahah mmg mne2 kpl terbang die akan landing kat sni..huhu

smpai2 jer...mcm biase lah yer...kene lah jln byk..semata2 nk ambik beg... -_-

dh jln trun lak tu..sebbek tangga bergerak.. fuuhh.... -_-

ehh..??!! ingat dh abis dh...naik train lak..??!! hahha adehhh -_- 

naek blek....aisshh....mcm ni lah keadaannyer..sesak...huhuhu

duduk jelah mak kat situ...mmg dh xleh gerak dh...hahaha

lepas naek tgga...kite jln kedepan lg..!!! haha jauh nyer...amik beg jer.. -_-

fuuhh..smpi pon imagration....adehh..kene beratur lak..err....-_- tp bgus lah..keselamatan kat sana terjamin..hhehhe

akhirnya..!!!! dpt gak beg...!!! hahahaha seronoknyer angah..?? hahaaah

lepas amik beg...haa..kluar jer..mmg popular lah korg..sume tgguu kat depan mcm ni..ahhaa malu i nk jln...artis kn..?? hahahah (tolonglah -_-) hahaha

kepada mereka2 yg berangan nk beli cover hp nokia, mtotrola, galaxy mini, ace, andvance,y, z, w..ape2 lah...simpanlah hajat anda...sne ade cover galaxy note, SIII, LG, n iphone jer..hahaha mahal pon mahal gak..err.... -__-

kaching..!!! kaya sementara jer ni..hahahaa

perbincangan cmne nk ke tpt tinggal kite org...nk naek ape..??cmne nk explain kat mereka2 yg xpandai sgt speaking ni..?? adehh...

papahal...poster awek ak ttp ade..hahah GIRLs GENERATION..!!! wee~~~

disebabkan kiteorg kene tipu ngan tour guide kiteorg..terpaksa lah berdikari cri bas sendr..huhu korg kalo nk g sne kene pandai survived tau..huhu :)

akhirnya..kiteorg smpi jugak di bandar umah kite org..iaitu di ITAEWON.!! sni mmg tpt khas untuk tourist.. mknan halal pon senang dpt..t ak citer lg detaill..heheh XD

amik ko...!! jln yg penuh sesak tp yg bagusnya..org2 korea ni ikut peraturan..aku jer yg banggang langgar lampu merah..hahah dh terbiase...MIAN HAMNIDA org2 korea.~~~ (i'm so sorry)  :( huhuhu

haa....ni lah lorong umah kteorg..hahaha sempit kn..??

mak n ayah ak naek dgn penuh kesabaran..hahah walaupon kaki sakit..huhu Go MAK GO..!!..!!

kete die paking ikot suke aty je...err.. sebbek kemas.. -_- huhu

lawa kn namsan tower...jauh tu..t kite sme g tgk k kat post seterusnya..huhu

smpi pon..!!! INES INN....!!! huhu bende2 ni sume korg leh google jer...byk umah kat korea ni..huhu

ni die umah die..!!! autolock tuu..~~~ :O fuuyyoooo!!!! hahahaha

ni die umah die.....boleh thn lah...besar pon besar..boleh muat 15 org gak..huhu
umah ini ade:
3 bilik
4 katil double dacker satu katil tu ade 3 tingkat
2 bilik air
1 dapur
1 ruang tamu
ok x..???

ni slh satu bilik yang ade satu katil double dacker..ade 3 tilam kat sni... :)

mcm ni lah suasane nyer..huhu sepupu aku berkatas "BEST..!!!!" hahahaha


bilik ni lak ade 2 katil double dacker..so sume ade 6 tilam..cukup2 tok fmily ak jer.heheh XD


ni bilik air die..tp ni yg kecik..ade lg besar..xtangkap lak.hehhe lupe... -_-

ni keadaan dapur die..bersebelahan ngan bilik...dan yang paling best...brg dpur die complete..peti air pon ade..mesin basuh pon ade gak..xyah basuh tgn..huhuh so lain kali byk bju skit jer k..hehehe 

dan ni tv die...yg buat ak sakit ati die punyer button...ak xtau mnesatu volume.??mne channel?? mne menu..?? coz sume tulisan korea..OH LA LA..!!! 0.O